Tágabb Étterem nyitás

Szabó Sipos Barnabás vagyok, szeptemberben születtem a szűz jegyében, sőt az aszcendensem is szűz! Aki nem hiszi, járjon utána!
Ne féljenek, ez nem asztrológiai írás. Sem ezoterikus, misztikus, spiritisztikus, kozmikus, utópisztikus tanokkal és tapasztalatokkal fűszerezett mű.
Ez csupán az örömből születik, az örömért. Úgy is mondhatjuk, hogy ez valami, ami az ember által, az emberrel, az emberért van. Egy egyszerű Blog. Gasztro-Blog. Az én blogom.
Tágabb értelemben, persze ezoterikus, misztikus, spiritisztikus, kozmikus, és utópisztikus.
Azt állítottam, hogy dupla szűz vagyok. Stimmel. Soha nem írtam blogot, és soha nem volt éttermem… még. Pedig szerettem volna nyitni egyet, sőt gondolatban már meg is nyitottam.

A neve: Tágabb Étterem!

Ez egy élettel teli, hogy úgy mondjam életnedvvel teli hely. Az emberek azért járnak ide, hogy élettel teljenek meg, és itt degeszre is tömhetik magukat élettel. Ám csupán a tudatuk tágul, a testméretük nem! Az étterem hangulatát is ehhez az igényhez alakítottam és természetesen azt is, hogy mi szerepeljen a „Létlapon”.

Valójában nem vagyok szakács. Tágabb Étteremben, persze az vagyok. Fő-séf, és főpincér! Nem tudom, máshol van-e ilyen, de itt nálam van. Én! Tehát az ételeket én találom ki, és ki is tálalom.

Úgy képzelem, hogy ha az ember teletömi, teleszívja magát életnedvvel, akkor visszajön az életkedve! Nálam az étkezés nem vétkezés. Ezek most halott szóvicceknek hangzanak, de Tágabb Étteremben, a mélyben megelevenednek. Bent a bendő sötétségében. Gondoltak már erre? Hogy először meg kell ölnünk azt, amit elfogyasztunk, hogy aztán belül újraélesszük?! Szép folyamat, nem?

Ja, és nálam nem lehet csak úgy enni aztán menni. Az étkezéssel csak jogot szereznek a vendégek arra, hogy utána vagy esetleg közben egymásra találjanak és kitálalhassák a tapasztalataikat. Tágabb Étteremben ugyanis az étkezéssel magasabb minőségű táplálékot is magunkhoz veszünk, ami másokra nézve is áldásos.

Ez a fő célja ennek az étteremnek és ennek a blognak.
Térjenek be hozzám! Nem vagyok olcsó, de gondolatban semmi se drága!
Minden alkalommal csak friss alapanyagokból főzök. Vegytiszta Életből!
Most felvetődik a kérdés, hogy: mi is az élet? Én főzés és táplálkozás közben jöttem rá a megoldásra.

Az élet, ritmus!

Ez van mindenben, ami eleven és ízletes. És minden, ami ízletes, az illatától az! Kicsit furcsán hangzik, de a nyelvünkkel érzékelhető négy alap ízen kívül minden más „íz” illat! Dél-kelet Ázsiában, például Balin, mindennek ritmusa és illata van. Az ottani embereknek talán ezért olyan tág az orrlyukuk, hogy még jobban élvezhessék az életet.
Ezért érzek néha kínzó, de általában elviselhető honvágyat oda!

Végezetül elmondom, hogy készítem én a Bali hangulatmentő teát:
Két-három szál ifjú thai citromfüvet és 3 cm friss, meztelen gyömbért felaprítok.
Egy kisebb kaffir lime-ot alaposan megmosok, majd négybe vágom.. Meghintem két evőkanál frissen reszelt pálmacukorral és egy fakanállal esetleg erre a célra használatos kis fadoronggal jól kinyomkodom a lime levét. Ezt a szirupot majd a kész teához tálalom. A kinyomott gyümölcsöt annak az edénynek az aljába teszem, amelybe később a forró vizet is öntöm. Helyezek mellé egy kisebb rúd fahéjat, majd rászórom a citromfű és gyömbér keverékét végül az egészet nyakon öntöm forró vízzel. Lefedem és hagyom állni „húzni”, ahogy nálunk mondták a szüleim annak idején. Üvegedényben élvezetesebb, mert nézhetjük is közben a tea születését!

Mivel Európában élünk, nehéz beszerezni ezeket a hozzávalókat. Különösen a kaffir lime-ot, ami nem egyenlő az itthoni üzletekben is kapható lime-val!! ( ezt sose tudom, hogy kell írni ) Bizonyos ázsiai élelmiszer boltokban néha sikerül kifognom. Legtöbbször csak a levelét árusítják fagyasztva vagy frissen, ami szintén csodálatos aromát ad az ételeknek, de erről majd egy másik alkalommal mesélek. Ha csak levelünk van, az is jó, tegyük a teába és használhatjuk mellé a másik fajta lime-ot. A többi alkotórész kapható nálunk is mindig!

Természetesen más alkotóelemekből is elkészíthetjük a teát, de akkor az más lesz. Így van ez mindennel, igaz?

Negyed órát „húz” és kész! Ez egy igazi élőlé!

Egészségükre!

További “Tágabb Étterem” bejegyzéseim

2 hozzászólás
  • Igali Monika
    Posted at 15:49h, 15 március Válasz

    Köszi a reggeli megmosolyogtatásért és elgondolkoztatásért!

  • Gömbös-Koncz Júlia
    Posted at 17:33h, 27 március Válasz

    Jó volt olvasni a soraidat…várom az újabb fejezeteket :) a teát pedig volt szerencsém Veletek elfogyasztani, örök emlék, kicsit betegen, vagy egy litert ittam belőle, feltöltött erővel, megfűszerezett, átmelegített :)

Post A Comment

0