SZAKRAMEN-TÁL, avagy „vegyétek és egyétek…”

Tágabb Étteremben a húsvéti ünnep az evés alkímiája. Már említettem, hogy mielőtt megeszünk valamit, meg kell ölnünk, hogy azután belül újra életre kelthessük azt. A külső halálból belső Élet lesz.

Azon a bizonyos nagycsütörtöki estén Jézus megetette és megitatta tanítványait. Fogta a kenyeret, a bort, és mint „testem és vérem” nyújtotta át nekik. A tűzzel rokon belső aktivitás átváltoztatta az ételt Életté. Ezt az aktivitást azóta próbáljuk megközelíteni, de csak egyre inkább távolodunk tőle. Mintha csak menekülnénk előle. A lelki erőnk egyre fogy. A kovásszal egyetemben. Pedig kovász nélkül nincs kenyér, nincs élet.

Ismerik a barátság-gyümölcskenyér történetét, ugye? Amikor a kovászt három további barátnak, ismerősnek kell továbbadni és így megy ez a végtelenségig. Ehhez, persze a kovászt életben kell tartani, hogy szaporíthassuk!

Tágabb Étteremben ez a hála és áhítat láncolata. Aki vendégként betér ide, és degeszre tömi magát élettel, az elviheti és továbbadhatja másoknak a „kovászt”, amiből új táplálék lesz, és egy magasabb eredmény: a szív együttműködik, együtt gondolkodik a fejjel! A szeretet tettereje fellángol az emberben, és így megfelelő módon veheti szemügyre az élőt.

Tavasszal kibújnak a rügyek. Ami láthatatlan volt, láthatóvá válik. Szinte érezzük az érzékfeletti jelenlétét. Elmúlik a félelem és feltámad bennünk a felismerés, hogy az élet legyőzi a halált. Ma, amikor az ember hagyja, hogy az élet lépten-nyomon visszaszoruljon, ez a tapasztalat bátorságot adhat ahhoz, hogy ennek mihamarabb véget vessünk. E tapasztalat pedig a hit, ami maga a lélek ereje.

Tágabb Étteremben ez a húsvét üzenete!

Addig, amíg életünk értéke és foka felemelkedik, készítsünk egy megfelelően felemelkedő tésztát.

HÚSVÉTI FOSZLÓS KALÁCS

Hozzávalók: 1 kg. liszt, 1 evőkanál /lesimított/ só, 5 evőkanál cukor, 3 tojássárgája, 5 dkg felfuttatott élesztő és annyi langyos tej, hogy lágy, tésztát kapjunk, végén hozzáadunk 9 evőkanál olvasztott vajat.

Meleg helyen dolgozzunk! A lisztbe belekeverjük a sót. Az elmorzsolt élesztőt pici cukorral és fél deci langyos tejjel felfuttatjuk. A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral. A liszt közepén mélyedést készítünk, beleöntjük a felfutott élesztőt és a cukros tojást, majd langyos tejet és fakanállal összedolgozzuk. Fokozatosan öntjük hozzá a tejet /kb. 5-7 dl/, és dagasztjuk bele a tésztába, amíg hólyagos lesz. Ezután két részletben hozzádagasztjuk az olvasztott vajat, míg elválik a tál oldalától a tészta. Ezután a tetejét meghintjük liszttel, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük. A túlkelesztett tészta savanyú és összeesik. Ha túlkel, dagasszuk kissé újra és kelesszük ismét.

Lisztezett deszkára borítsuk ki a tésztát, formázzuk hosszúkásra laza mozdulatokkal, és vágjuk 3 részre: nagyobb, kisebb és még kisebb darabra. A nagyobb darabot osszuk 3 egyenlő részre, mindegyiket húzogassuk kb. olyan hosszúra, mint a tepsink, és fonjuk össze. Egy magas falú, 35 x 25 cm-es, hússütő tepsit vajazzunk jól ki és az első fonatunkat helyezzük bele. Ezután harmadoljuk, és fonjuk a második darab tésztát, majd a legkisebbet is megfonjuk, és a tepsibe egymásra helyezzük. Letakarva újból kelesztjük legalább 10-15 percig. A tetejét utána kenjük be tojásfehérjével vagy olvasztott vajjal, de van, aki egész tojással keni meg. Hideg sütőben kezdjük sütni, lassú tűznél, de nem takarékon legalább 30, majd kisebb lángon még 20 percig. Ha túl hamar barnul a teteje, borítsunk rá alufóliát, hogy meg ne égjen. Végezzünk tűpróbát, mielőtt késznek nyilvánítjuk kalácsunkat.

Sütés után borítsuk ki egy deszkára terített konyharuhára, és betakarva, aljára visszafordítva hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, betakarva pihenhet az asztalon, amíg el nem fogy!

Anyám szíve is benne van ezért utánozhatatlanul finom!

Áldott Húsvétot Mindenkinek!

További “Tágabb Étterem” bejegyzéseim

No Comments

Post A Comment

0