Örömpörkölt

Én a vendégektől tanultam meg, milyen is az étel és az élet élvezete. Ezek az én vendégeim különleges emberek, akikben ez a különlegesség nem első látásra mutatkozik meg. Nem ritka, hogy egy fél életet is leélnek körülöttünk, jönnek – mennek, néha eltűnnek, majd hirtelen előbukkannak, teszik a dolgukat, rendszerint nem egetverő tetteket hajtanak végre, ám mégis jelentőségteljes életet élnek! Tágabb Étteremben ők az üzenethozó vendégek, akik életük példájával tanítanak. Ők, akik megértették, hogy az életet nem lehet megmagyarázni, mert az élet misztérium. Ezért soha nem számolják, csak eltöltik az időt, mégpedig úgy, hogy az ne vesszen kárba. Egy Buddhista mondás szerint, nem tudhatjuk, mi jön előbb, a holnapi nap, vagy a következő élet.
Vendégeim, sokszor, apró dolgokkal teszik emlékezetessé jelenlétünket a Földön. Egyiküket a sorkatonaság szürreális, idióta világában ismertem meg; Egy erőtől kicsattanó, magas termetű, szőke, bajuszos legényt. Világító, kék szemével folyton fürkészte a másik ember tekintetét, és egy kicsit mindig közelebb lépett a kelleténél. Bizalmaskodó, de ugyanakkor kissé tudálékos modora néha fárasztó és olykor kellemetlen is tudott lenni, mégis jóindulat és segítőkészség sugárzott belőle. Tiszta szívű, dél- alföldi fickó volt.
Egy este hirtelen megszökött a laktanyából! Ismerve az akkori idők nagyatádi fegyelmi rendszerét, ez nem volt veszélytelen cselekedet, különösen úgy, hogy civil ruhában, egy őrmestertől kölcsönkért motorkerékpáron távozott. Azt üzente, reggelre megjön! Hazament Szentesre. Somogy megyéből, Budapesten keresztül! Nagyatád- Budapest 250km, onnan Szentes még 160!
Miért motorozott 800 kilométert oda-vissza? Mi volt ilyen halaszthatatlanul fontos?
Másnap reggel megmondta. Éhes volt!
Hazament, mert tudta, hogy otthon isteni füstölt kolbászok lógnak a kamrában. Teletömte velük a kabátját meg a nadrágszárát és hajnalban visszasétált a laktanyába. Megérte a kockázatot? Ezzel nem foglalkozott, viszont jóllakott.
Később aztán kollégák lettünk és együtt jártuk az országot. Jó képességei voltak, jó hangja, jó alkata, ahhoz, hogy kiváló színész legyen, de valahogy mintha nem érdekelte volna ez az út. A szakma sem kínált neki nagy lehetőségeket, ám én soha nem láttam csalódottnak és szomorúnak emiatt. Nem tudom, mit érzett legbelül, de kívül mindig csak az öröm látszott rajta. Valamit tudott. Valami titkot. Tudta, milyen az élet íze és ezt belecsempészte az ételekbe, amiket a közös bulikon készített. Legtöbbször bográcsban. Rakott beléjük egy kis, nem éppen oda valót, de ettől mégis felejthetetlen zamatuk lett. Kis huncutságok, amik boldoggá tették Őt, mert örömet szerzett az embereknek. Magasztosnak hangzik? Persze, mert az is! Biztosan értik, hogy miért, ugye?
Ő nem azért boldog, mert nekünk ízlik az étel, hanem azért ízlik nekünk, mert ő boldog!
Ez a lét csodája. Az ok nélküli öröm. Ezzel találkozni nem mindennapi élmény! Legtöbbször csak utólag eszmélünk rá, amikor már elment. Már pedig Ő mindig ment. Imádott horgászni. Minden pillanatot kihasznált, hogy eljuthasson valamilyen vízpartra. Őrült tempóban vezetett, sokan féltek is mellette ülni az autóban.
Én soha nem féltem. Éreztem, hogy szeret és tud is vezetni. Éreztem az elégedettségét és ettől biztonságban éreztem magam.
Életében szinte csak egyszer volt utas. Egyszer, egy téli hajnalon, amikor egy felfagyott tiszai hídon szembejött egy teherautó. A világban rend van. Attila tudta ezt. Elégedett volt. Ezzel az elégedett mosollyal az arcán ment el innen. Az Attila.
Örömpörkölt fiatal marhából bográcsban, legalább tíz főnek, ahogy tőle tanultam:
Menj ki a piacra és keress olyan hentest, aki fiatal marhát bont! Bízz abban, hogy igazat mond és kérdezd meg tőle, bont-e marha elejét is! Ha azt mondja, nem, vedd rá, hogy bontson, mert szükséged lenne másfél kiló marhanyakra! Ígérd meg, hogy eljössz érte mindenképpen! Mikor megveszed, végy hozzá ugyanennyi lapockát és 2kilogramm lábszárt! Ha már a piacon vagy, vegyél 3kiló ropogós vereshagymát, egy kiló illatos, piros, magyar paradicsomot, fél kiló kemény zöldpaprikát, egy nagyobbacska zöld, hegyes erőset, egy fej fokhagymát és fél liter házi tejfölt. Szerezz be 8 szem borókabogyót, 3 babérlevelet, majorannát, 3 evőkanál őrölt szegedi pirospaprikát, sót, fél liter olajat, ugyanennyi száraz vörösbort, de higgyék el nekem, hogy a fiatal marha száraz fehérborral sokkal zamatosabb! Ezen kívül még egy kevés mustár is legyen a közelben! Bors nem kell!
A tett színhelyén válassz egy 25 literes bográcsot! Gyújts tüzet és várj, amíg masszív parázs keletkezik! Mocsári fűzfából illatosabb a füst! Ameddig a máglya mocorog, a húst mosd meg és tisztítsd meg az inaktól, de ne szabadítsd meg teljesen a zsírosabb részeitől! Majd 2×2 cm-es kockákra vágd fel! Hámozd meg a meghámozni valókat! A vereshagymát szeld nagyobb kockára, a fokhagyma gerezdeket vékony szeletekre! Ha a paradicsomot felkockáztad, tedd ezt a paprikákkal is! A hagymát és az olajat tedd a bográcsba 3 evőkanál sóval! Folyamatos kevergetés közben, körülbelül 30 perc alatt üvegesre párolhatod a hagymát. Félidőben csapd hozzá a fokhagymát is azután jöhet a paradicsom és a zöldpaprika. Kis ideig együtt párold, majd babérral, borókával, majorannával és pirospaprikával fűszerezd! Kevés vizet löttyints hozzá, hogy meg ne égjen a paprika.
Belezuttyanhat a hús és annyi víz, hogy 2 cm-re ellepje. Mostantól már “magasabbra vehetjük a lángot, tehát tegyél fát a tűzre! Időnként, a bogrács fülét hirtelen elforgatva és nem fakanállal belenyúlva, keverd meg! Körülbelül 2-2,5 óra alatt megpuhul a húst, ha a hentes igazat mondott és fiatal volt a marha!
A főzési idő befejezése előtt 20 perccel hozzákeverheted a bort! Van, aki arra esküszik, hogy a bort az elején kell beletenni. Így is, úgy is működik, csak hagyd, hogy jól összeérjenek az ízek.
Végül itt a titok: keverj el tejfölt egy kis mustárral és öntsd a pörköltbe!
Hogy mennyit, azt rátok bízom!- mondta utánozhatatlan vigyorával.
Nagy szelet fehér kenyérrel és savanyú kis dinnyével remek ez a boldog étel!
Mennyei illata felfelé száll, hogy Attila is érezhesse!

További “Tágabb Étterem” bejegyzéseim

No Comments

Post A Comment

0