Szabó Sípos Barnabás meghívó egyensúly kiállítás

Egyensúly kiállítás a Benczúr Ház-ban

[raw]

2016. február 18 án új kiállításom nyílt a Benczúr Ház-ban!
A kiállítás címe: Egyensúly!

Ez a kiállítás megnyitójának szerkezetére és tartalmára is utal egyben!
Az egyensúly a tér és idő, mozgásban lévő egyensúlya. Az emberi létezés egyensúlya, kívül és az emberen belül is.
A múlt és jövő egyensúlya a jelen, a gondolat és akarat egyensúlya az érzelem, a sötétség és a fény egyensúlya a szín. Az idegi érzékszervi rész és a metabolikus (anyagcsere)rendszer egyensúlya a légzés és vérkeringés,  a szellem és test egyensúlya a lélek.
A lélek valóságához képesek vagyunk közelebb kerülni, ha az életet művészien szemléljük, ami alatt azt értem, hogy az embernek módja van az érzékek által közvetített észleleteket összekapcsolni fogalmakkal, ideákkal, akkor eme élő folyamat révén megnyilatkozhat az igazi világtartalom. . A tudomány a mai napig sem képes felmutatni a princípiumot, ami a részeket teljességbe fogja, mert ezt az anyagon túl, a szellemi világ realitásában kellene keresnie. A fény, a sötétség és a színek az anyagi világ „határait” jelzik. A tudomány még távol tartja magát ettől, bár számos képviselőjének magánvélekedésében már megjelent ennek a határnak az elismerése. A művészi alkotómunka viszont a maga teljességében feltárja a lélek valóságát!
A kiállítás és a megnyitó is a lélek valóságával foglalkozunk egy kicsit. A lélekkel, ami a megismerés által fejlődik bennünk itt a földi életünkben.
Akár tudjuk ezt, akár nem, benne élünk egy kozmikus harmóniában, és az bennünk. Gondoljunk csak arra, hogy testünk belső sötétségében miként munkálkodik az élet, és hogy mi magunk is egykor ebben a sötétben növekedtünk és innen érkeztünk a fényre. Szemeink a Naphoz hasonlatosak, szintén a fényt adják számunkra, mellyel kifelé törekszik egy erő, a környezetet, a másik, vele egyenrangú lelket keresve. Arra van organizálva, mint a lélek maga is, hogy a színekben éljen Ez a szívünkkel és érzéseinkkel, jelenünkkel függ össze. Ide – oda, előre s hátra lendülünk a szimpátia és antipátia, az odaadottság és visszafogottság között, hogy megtaláljuk az Én egyensúlyát a világban. Az odaadottság akarati impulzus és a sötétséggel, a jövővel rokon, míg a várakozás, a kivárás a gondolatokkal, a múlttal és a fénnyel. Ha túlzottan valamelyik oldalon ragadunk, légzésünk, vérkeringésünk megbetegszik. Ilyenkor segíthet, ha elmélyedünk a festészetben, amely művészi kifejező eszközei mellett, komoly terápiás hatással is rendelkezik.
A megnyitón a hang , a zene, és a szó erejét is latba vetettük, amennyiben Pataky Ádám /TiTi/ tolmácsolásában egy érdekes hangszer a Handpan világát is hallgathatták az érdeklődők néhány irodalmi részlettel együtt.
A kiállításról a femina magazin cikket írt: Itt megtekinthető

 • Szabó Sipos Barnabás
 • Szabó Sipos Barnabás egyensúly kiállítás megnyitó
 • Pataky Ádám Egyensúly kiállítás
 • Szabó Sipos Barnabás Egyensúly kiállítás
 • Pataky Ádám és a Handpan Egyensúly kiállítás
 • Szabó Sipos Barnabás olvas Egyensúly kiállítás
 • Kiss Virág és Szabó Sipos Barnabás Egyensúly kiállítás

További “Festészet” bejegyzéseim

1 Comment
 • Wieszt Krisztina
  Posted at 08:56h, 15 november

  Véletlenül leltem rá! Megfogott, s lelkembe ivódott! ” Szemeink a Naphoz hasonlatosak, szintén a fényt adják számunkra, mellyel kifelé törekszik egy erő, a környezetet, a másik, vele egyenrangú lelket keresve. “

0